CDL practice tests by state › Utah

Utah CDL Permit Practice Test

Try 10 sample questions from the CDL Permit Pass Pro question bank for Utah. Tap an answer to see if it is right, then read the explanation.

Leer esta página en español
Unofficial study aid. Not affiliated with or endorsed by the U.S. DOT, the FMCSA, or the Utah licensing agency. Rules change: always confirm with the official Utah CDL manual. Practice does not guarantee a passing score on the official test.

1.Utah law requires CDL applicants to have at least how much experience as a licensed driver?

Show answer and explanation

Correct answer: A. One year
Utah law requires all CDL applicants to provide their driver license with a minimum of one year experience as a licensed driver, plus a current MEC.

2.What happens to your driver license when you receive a Utah commercial driver instruction permit (CDIP)?

Show answer and explanation

Correct answer: A. You surrender it; the CDIP lets you drive your regular vehicle
Utah: you surrender your driver license (Utah or other state) upon receiving your CDIP; the CDIP will allow you to operate your regular motor vehicle.

3.In Utah, CDL applicants under 21 cannot obtain which endorsements?

Show answer and explanation

Correct answer: B. Passenger, school bus or hazmat
Utah: CDL applicants under the age of 21 are restricted from obtaining endorsements for passenger, school bus or hazmat.

4.In Utah, a driver under 21 authorized to drive a CMV only within Utah is considered what?

Show answer and explanation

Correct answer: A. Excepted intrastate
Utah: you operate in excepted intrastate commerce if you are under 21 years of age and are authorized to drive a CMV only in intrastate commerce.

5.What does Utah restriction '6' mean on a CDL?

Show answer and explanation

Correct answer: D. Driver may only drive on roads posted 40 mph or less
Utah restriction '6': driver may only drive on roads with a posted speed of 40 mph or less.

6.What does the Utah CDL manual say about modified skills tests?

Show answer and explanation

Correct answer: D. They are not permitted in Utah
Utah: to remove an E, L or O restriction you must obtain a qualifying permit and pass the skills test; modified skills tests are not permitted in the state of Utah.

7.In Utah, if you drive a non-CDL commercial vehicle over 10,001 pounds, what must you do with your MEC?

Show answer and explanation

Correct answer: C. Carry it, but you need not turn it in to the Driver License Division
Utah: if you drive a commercial vehicle that does not require a CDL and is over 10,001 pounds, you must carry an MEC but are not required to turn it in to the Driver License Division.

8.What does Utah law say about powdered alcohol?

Show answer and explanation

Correct answer: B. It is unlawful to use or possess it for human consumption
Utah: it is unlawful in the state of Utah for a person to use or possess powdered alcohol for human consumption.

9.If you do not qualify for an MEC in Utah, which restriction might allow you to drive a CMV within the state?

Show answer and explanation

Correct answer: D. K
Utah: if you do not qualify for an MEC, you may be eligible for a Utah 'K' restriction, allowing you to drive a CMV within the state.

10.In Utah, what may a CLP holder who already has an H endorsement NOT do?

Show answer and explanation

Correct answer: B. Operate a CMV of the class applied for while it carries hazmat
Utah restriction 'R': a CDL driver with an H endorsement who obtained a CLP is prohibited from operating a CMV of the class/type applied for that is also equipped with hazardous materials.

Practice every question with the app

CDL Permit Pass Pro has thousands of practice questions in English and Spanish, with explanations and pre-trip vocabulary with audio. Coming soon to iPhone and Android.

See the app