CDL practice tests by state › Nevada

Nevada CDL Permit Practice Test

Try 10 sample questions from the CDL Permit Pass Pro question bank for Nevada. Tap an answer to see if it is right, then read the explanation.

Leer esta página en español
Unofficial study aid. Not affiliated with or endorsed by the U.S. DOT, the FMCSA, or the Nevada licensing agency. Rules change: always confirm with the official Nevada CDL manual. Practice does not guarantee a passing score on the official test.

1.Which endorsements are the only ones allowed on a Nevada commercial learner permit?

Show answer and explanation

Correct answer: B. P, S and N
Nevada: the only endorsements allowed on a CLP are P (passenger), S (school bus) and N (tank vehicle).

2.In Nevada, how old must you be to drive an over-length combination vehicle (70 feet)?

Show answer and explanation

Correct answer: C. 25 or older
Nevada: you must be at least 21 for interstate commerce and 25 years of age or older to drive an over-length combination vehicle (70 feet).

3.For how long is a Nevada commercial learner permit (CLP) valid?

Show answer and explanation

Correct answer: A. 180 days
Nevada: a CLP is valid for a 180-day period for behind-the-wheel training on public roads or highways.

4.In Nevada, if your CLP has been expired for 30 days or more, what must you do to renew it?

Show answer and explanation

Correct answer: B. Retake all applicable knowledge tests
Nevada: any applicant with a CLP expired for 30 days or more must retake all applicable knowledge tests to renew the CLP.

5.What is Nevada's policy on applicants who hold an out-of-state CLP?

Show answer and explanation

Correct answer: C. Nevada will not test them
Nevada: Nevada CLP holders may be tested by an out-of-state tester and Nevada will accept those scores; however, Nevada will not test any applicant who holds an out-of-state CLP.

6.In Nevada, the driver accompanying a CLP holder must have been licensed for the same class and endorsements for at least how long?

Show answer and explanation

Correct answer: D. One year
Nevada: the accompanying driver must have been licensed for the same classification and endorsements as the permit holder for at least one year.

7.In Nevada, how soon after becoming a resident must you transfer a valid CDL from another state?

Show answer and explanation

Correct answer: B. Within 30 days
Nevada: to transfer a valid CDL from another state, complete the steps within 30 days of becoming a resident, including surrendering your current license.

8.In Nevada, what license is required to operate Class A or B vehicles that are exempt from the CDL?

Show answer and explanation

Correct answer: C. A non-commercial license (NCDL)
Nevada: a CDL may not be required; however, a non-commercial license (NCDL) is required to operate Class A or B vehicles or J endorsement.

9.In Nevada, the DMV may suspend a CDL for at least how long if the driver lets their TSA hazmat authorization expire without removing the endorsement?

Show answer and explanation

Correct answer: C. 30 days
Nevada: the DMV may suspend a CDL for at least 30 days for drivers who let their TSA authorization expire unless they downgraded or removed the hazmat endorsement first.

10.How far ahead does Nevada DMV send a notice before a CDL holder's TSA authorization expires?

Show answer and explanation

Correct answer: A. 90 days
Nevada: the DMV sends a notice 90 days prior to the TSA authorization expiration date.

Practice every question with the app

CDL Permit Pass Pro has thousands of practice questions in English and Spanish, with explanations and pre-trip vocabulary with audio. Coming soon to iPhone and Android.

See the app