CDL practice tests by state › Maryland

Maryland CDL Permit Practice Test

Try 10 sample questions from the CDL Permit Pass Pro question bank for Maryland. Tap an answer to see if it is right, then read the explanation.

Leer esta página en español
Unofficial study aid. Not affiliated with or endorsed by the U.S. DOT, the FMCSA, or the Maryland licensing agency. Rules change: always confirm with the official Maryland CDL manual. Practice does not guarantee a passing score on the official test.

1.When did Maryland's commercial driver's license program become effective?

Show answer and explanation

Correct answer: C. January 1, 1990
The Maryland manual: Maryland's commercial driver's license program became effective January 1, 1990.

2.For which conditions will the Maryland MVA consider issuing a CDL intrastate medical waiver?

Show answer and explanation

Correct answer: B. Limb loss with a working prosthesis, grasping impairment, or deafness
Maryland MVA will only consider intrastate waivers for amputation/loss of limb (with a working prosthesis), power grasping and prehension, and deaf/hard of hearing (limited eligibility).

3.The Maryland MVA will NOT consider an intrastate medical waiver for a driver who holds which endorsements?

Show answer and explanation

Correct answer: A. Hazmat, passenger and/or school bus
Maryland: the MVA will not consider an intrastate waiver for an individual who maintains hazardous materials, passenger and/or school bus endorsements.

4.In Maryland, if you fail to keep your medical certification current, your commercial privileges are downgraded to what?

Show answer and explanation

Correct answer: B. A non-commercial Class C license
Maryland: if you fail to update the medical certification within the period indicated, your entire commercial driving privileges will be automatically downgraded to a non-commercial Class C license.

5.In Maryland, how often must a CDL driver with an 'S' (school bus) endorsement obtain a new medical examiner's certificate?

Show answer and explanation

Correct answer: C. Annually
Maryland: as a CDL driver who holds an 'S' endorsement you must obtain a new medical examiner's certificate annually.

6.In Maryland, if you fail a CDL knowledge test for the second time, how long must you wait to retake it?

Show answer and explanation

Correct answer: A. At least seven days
Maryland: if you fail any knowledge test for the second time, you must wait a minimum of seven days before re-taking that specific test.

7.Which endorsements will not be listed on a Maryland CLP until you have completed and passed the skills test?

Show answer and explanation

Correct answer: C. Doubles/triples and hazmat
Maryland: the doubles/triples and hazmat endorsements will not be listed on your CLP until you have completed and passed your skills test.

8.What passing score is required on each Maryland CDL knowledge test?

Show answer and explanation

Correct answer: B. 80%
Maryland: a passing score of 80% is required per test; the general knowledge test must be passed before other knowledge tests.

9.In Maryland, how are subsequent hazmat knowledge tests given after you fail the first one?

Show answer and explanation

Correct answer: A. By appointment only
Maryland: subsequent hazardous materials knowledge tests are by appointment only if the applicant fails the first test.

10.For a Maryland driver updating a TWIC card for the hazmat endorsement, what is required?

Show answer and explanation

Correct answer: D. A knowledge (written) test
Maryland: for customers updating a TWIC card, a knowledge (written) test is required; bring the new TWIC card to the appointment.

Practice every question with the app

CDL Permit Pass Pro has thousands of practice questions in English and Spanish, with explanations and pre-trip vocabulary with audio. Coming soon to iPhone and Android.

See the app